martes, 19 de febrero de 2013



CENTRO CULTURAL GITANO LA MINA A LA FERIA DE ABRIL DE CATALUNYA


La Fira d'abril de Catalunya és una festa popular que es celebra anualment, durant 10 dies, en un espai de l’Àrea Metropolitana de la ciutat, on s'instal·len nombroses casetes i atraccions. 

En la Fira s’apleguen, aproximadament, unes 70 casetes dedicades a la música, al ball i a la restauració. Segons els costums andalusos, a la fira predominen les “sevillanas”, però també altres balls i cants flamencos. Tanmateix, és habitual lluir roba tradicional andalusa, així com consumir menjar i begudes típiques andaluses.

La Fira d’abril de Catalunya, és, després de la de Sevilla, la més important de l’estat amb uns tres milions de visites anuals.


La Fira d’Abril a Catalunya va néixer com
un element de referència nostàlgica per als milers d’emigrants andalusos que vivien a Catalunya, evocant la gran Fira de Sevilla. Al llarg de les quaranta-una edicions, la Fira s’ha anat distanciant del model que pretenia reproduir i ha anat adquirint caràcters propis, essent avui en dia un esdeveniment social i cultural que no es aliè a la població en general, que assisteix en multitud i participa del esperit d'alegria tinguin, o no, referències folklòriques. Aquesta adaptació al lloc fa de la Fira un punt de trobada i convivència de persones amb orígens diferents, que constitueixen la diversitat de la Catalunya d’avui.




Dins d’aquesta diversitat, amb una gran quantitat de persones d’origen andalús, es troba el poble gitano, que, amb aproximadament 80.000 persones, constitueix una de les primeres minories de Catalunya.

Aquesta realitat sumada a que, des de l’any 2004, el nostre entorn immediat (Parc del Fòrum) acull la Fira d’Abril de Catalunya, ens motiven a participar activament en ella, continuant muntant, com cada any, la nostra caseta, oberta a tota la població en general.

La major amplitud del espai físic disponible (el real ocupa uns 40.000 m2), amplifica la rellevància del esdeveniment i suposa que més entitats (i més diverses) poden participar amb les seves activitats.

a proximitat del recinte de la fira al barri de  La Mina ens obren una oportunitat única de mostrar una imatge del nostre barri positiva i enriquidora, a més de permetre a la nostra entitat donar-se a conèixer i desenvolupar els objectius proposats.

PARTICIPANTS

A la 41a edició (2012), i durant els 10 dies de durada de la Fira, van rebre a la nostra caseta unes 14.000 visites. 

OBJECTIUS

Generals:

  • Generar un espai d’intercanvi i de convivència entre diferents persones i cultures. 
  • Oferir una imatge totalment diferent a l’estigmatitzada que té part de la població respecte al poble gitano en general i del barri de La Mina en particular.


Específics:

  • Donar a conèixer les manifestacions culturals pròpies del poble gitano
  • Cant i ball flamenc. 
  • Gastronomia típica gitana / andalusa. 
  • Donar oportunitat per donar-se a conèixer, als joves els valors del cant i del ball del barri de la Mina.


ACTIVITATS CASETA CENTRO CULTURAL GITANO DE LA MINA

Un dels atractius de la caseta del CCGLM, és l’ambient genuïnament flamenc. Tant les actuacions de cant i de ball com la resta de la música que es pot sentir a la caseta del CCGLM es compon de pals del flamenc com bulerias, fandango, rumba flamenca... fet que ens diferencia de la resta de casetes, on, normalment, només es senten sevillanes. 

Activitats culturals previstes durant la fira:

  • Actuacions de cant i ball flamenc, tant de persones reconegudes com de noves figures. Les actuacions comencen a la tarda i es prolonguen fins ben entrada la nit. 
  • Degustació de diferents plats de la cuina gitana / andalusa. A partir de migdia es pot gaudir de les tapes i racions d’aquests plats típics. 
  • Un cop acabades les actuacions comença el ball on el públic més jove podrà continuar ballant ritmes flamencs fins l’hora de tancament. 


Temporalització de les activitats:

La fira s’inagura el dia 26 d’abril fins al 5 de maig de 2013, no obstant les tasques de muntatge i decoració de la caseta començaran el 15 d’abril (aproximadament) i el desmuntatge  i recollida del material es perllonga una setmana, a partir de dia de la clausura.



No hay comentarios:

Publicar un comentario